onsdag 7. oktober 2009

Lys i nordUten ild (og ull), og i nyere tid, uten strøm, hadde vi ikke hatt mye å gjøre her oppe i nord! ("Mykje lys og mykje varme, ja ..") Det merker vi vel ganske godt på kroppen nå når gradestokken kryper nedover og sola går i dekning. Ikke rart derfor, at skandinaver nok er spesielt opptatt av lys, av varme og lunhet innadørs når det blir høst.Lys er et spennende tema synes jeg. Alt fra det blendende sterke som kaster skygger, understreker og skaper kontraster, til noe så enkelt som en antydning til farge i stummende mørke.Lyssetting kan drastisk og umiddelbart forandre vår opplevelse av ting. Er ikke det spennende?? Og ikke bare hva vi ser og ikke ser, men hvordan vi føler oss og opplever ting. Kunstneren Ørnulf Opdahl, som jeg viste bilde av i leiligheten i Paris er en av dem som er opptatt av lys, og som gjengir det på sin måte. På den måten han opplever det.


Av Ørnulf Opdahl
(vanskelig å gjengi slike malerier godt i foto - her: et kveldsfoto, tatt av Åpent hus)


Kanskje vil dagsformen eller sinnsstemningen din kunne farge hvordan du opplever dette maleriet. Ser du noe "mørkt og dystert" eller ser du "spirende" lys og spennende lysspill?Hjemmene våre blir et viktig tilfluktsrom når værgudene og naturkreftene egentlig gjør sitt beste for å drive oss herifra. "Bo-kvarterene" våre blir naturlig nok mye viktigere for oss enn for de meget sol-og-varme-bortskjemte på sydligere breddegrader :) Vi tilbringer jo naturlig nok mye mer av tida vår innafor.

Geografi og meteorologi tatt i betrakning er det vel derfor ikke så rart at vi her i nord er godt over gjennomsnittet opptatt av innredning? (Ikke noe å mobbe oss for det?!)For en del av oss "innredningsfriker i nord" er spesielt opptatt av lyssetting, av lamper og stemningslys. Listen er lang over gode skandinaviske lampedesignere. Særlig danskene har noen veldig flinke folk som skaper ting som viser igjen i "landskapet", synes jeg.

Burde ikke vi dyrke frem flere gode norske også? Løfte frem flere nordboere med ideer og pågangsmot? Være enda flinkere til å vise dem frem og være stolt av dem? Skape oss et norsk merkevarenavn på samme måte som danskene har greid? For hvilke bilder dukker opp i hodet ditt når du hører ordet "dansk design"?! Prøv etterpå å smak på ordet "norsk design"? Hvilke bilder dukker opp da... ? (Husfliden?) Et lite hjertesukk, kanskje, men dog ikke uten håp...For bildene jeg viser her er eksempler på slik norsk spennende design, synes jeg.
Alt dette har merkelapp NorthernLighting; et navn med assosiasjoner både til midtnattssol, til nordlys og til mørketid her i nord, vil jeg tro - Velkjent og vakkert for de fleste av oss. gode assosiasjonene er et glimrende utgangspunkt, ikke sant?

Se
hva de har skapt.

Min NorthernLighting-favoritt er takpendelen under,
med sin elegante og humoristiske utformingen.

Den heter Scheisse (som vel betyr SØREN, for de som kan tysk)


(du ser Scheisse også lengre oppe i en mindre "nattklubbaktiv" setting)

4 kommentarer:

 1. Spennende tema - både lyssetting og norsk design.
  Jeg tenker egentlig ikke så mye på Husfliden, når norsk design blir nevnt. Da tenker jeg bl.a. på Torbjørn Afdal, Hans Brattrud, Terje Ekstrøm, Olav Eldøy og Peter Opsvik.
  Innenfor belysning kommer jeg først og fremst på Luxo-lampen, og de siste årene Northern Lighting.
  Vi har valgt norsk design her i huset, der vi synes de norske har hevdet seg på lik linje med andre designere.
  Men personlig synes jeg at norsk design har et stykke igjen innenfor belysning, dvs. vi har møbler fra flere av ovennevnte designere, men ingen lamper fra norske designere har kommet innenfor dørene her hjemme (enda) - selv om det har vært like før (liker eksempelvis godt Oslo-lampen).
  :)

  SvarSlett
 2. Satt det litt på spissen når jeg foreslo Husfliden :) Enig med deg, at norsk design og kanskje spesielt lampedesign har et stykke igjen. Men jeg heier på "dem" :) Luxo står forresten på ønskelista mi. Har du den?

  SvarSlett
 3. Jeg "heier" også. :)
  Luxo har jeg ikke (valgte italienske Tolomeo som leselamper istedenfor). Grunnen er at jeg er oppvokst i tiden Luxo var vanlig, og synes derfor en stund den ble litt for "kontoraktig" for min smak. Har imidlertid begynt å forandre litt syn på det, så i dag kunne jeg nok kanskje valgt Luxo istedenfor.

  SvarSlett
 4. Ønsker deg en god helg! :)

  (Legger svar til deg her også: Vi har samlet på Montana i noen år, og har det nå i flere rom (kontor, soverom, gang og stue), og der igjen i ulike dybder (20, 30 og 38 cm). Mener å huske at den på bildet er 38 cm.).

  SvarSlett

Slik gjør du for å legge igjen en liten hilsen:

Hvis du ikke har Google/bloggkonto, og vil legge igjen en kommentar,
Velg "Profil" ... "Anonym" og skriv inn i tekstfeltet.
Du velger selv om du signerer med navn.

Takk for at du legger igjen et livstegn.
Sånt kommer det inspirasjon av til nye innlegg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...