søndag 12. januar 2014

Flere interiørblogger - men hvor er mangfoldet? / Interior blogs - quo vadis?

Dette skal ikke bli noe debattblogg. Men jeg er del av et stort fellesskap av interiørblogger. En nettverden som har utviklet seg mye de årene jeg har holdt på.
Jeg tenker ofte på "hva som skjer" i denne verdenen. Og analyserer og grubler litt. I dag føler jeg for å dele noen av disse tankene. Med fare for at noen reagerer negativt. 

Merk deg at dette bare er mine tanker, som trenger å få komme ut. Jeg har full respekt for alle de ulike aktørene i bloggverden. Og det jeg skriver her er ikke ment hverken å henge ut noen, eller som kritikk mot enkeltpersoner. Jeg ser bare på generelle utviklingstrekk i det "miljøet" min blogg på sett og vis er del av. 


Om du ikke er interessert i min filosofering, bla gjerne videre. Og kom på besøk igjen i neste innlegg. Da er jeg garantert tilbake "som normalt" :)


Hvorfor blogger jeg? Svaret er klart, og har vært det samme i de 4 1/2 årene jeg har holdt på: For meg selv. Dette er min "digitale utklippsbok". Et sted der prestasjonspress og rett og galt-tankegangen er fraværende. Et sted som jeg styrer, og som jeg har bestemt ikke har som mål hverken å score høyest på antall faste følgere eller på eller antall sidevisninger. Det er et sted der jeg "får utløp" for min interesse for estetikk, design, interiør, foto og skriving. Det har vær en sann glede å "drive" Åpent^hus, og oppleve at min hobbysyssel har vært til nytte og glede for andre enn meg selv. 


I bloggverden deles mye positiv energi - et unikt og veldig hyggelig særtrekk, kanskje spesielt for nordiske blogger? Denne gode drivkraften og det hyggelige sosiale aspektet er nok mye av grunnen til at mange finner lyst til å fortsette. I denne verdenen deles naturlig nok praktiske råd innen temaet, men minst like ofte backer man hverandre opp og oppmuntrer personene bak. Der er mange eksempler på at bloggere med en drøm i magen, har funnet kraft nok til å ta det viktige steget ut for å prøve ut drømmen - i alle fall delvis takket være støtten i bloggland. Er ikke det flott?! Det er jeg stolt av å være del av.


Til å begynne med fant jeg mye inspirasjon hos andre norske interiørbloggere. Men etter hvert merket jeg at jeg søkte lengre ut for å stille sulten etter "noe nytt". Da jeg dro på Bolig- og interiørmesse ble jeg faktisk skuffet over mangelen på mangfold. Mange av utstillerne/butikkene så ut til å skulle tilfredsstille akkurat den samme kundegruppen. Med noen hederlige unntak. Det kan umulig stemme at alle liker det samme i dette landet!


Det har skjedd noe med interiørbloggverdenen i Norge, tror jeg. Og for oss som har dette som interesse, betyr det noe! Gradvis og nesten helt umerkelig har det skjedd: Vi har mistet mye av det personlige i interiørstilen. Blir det feil å påstå det?  Kan man beskylde noen for å kopiere noen andre? Får man ikke velge det man selv vil i hjemmet sitt? Så får det være at mange andre liker det samme? Selvfølgelig! 


Det er derfor dette på ingen måte er en kritikk til enkeltblogger, men noen tanker omkring helheten og måten det virker til å ha utviklet seg.
Er det ikke litt rart, og litt dumt at så mange blogger ligner på hverandre? Eller er det i det hele tatt slik? Er det bare jeg som føler det? 

Jeg savner uansett et større mangfold! Er der flere enn meg?

Skal jeg sette det helt på spissen kan jeg spørre:
* Er det slik at interiørbloggene kappes om ligne interiørbladene?
Burde ikke interiørbloggene nettopp representere noe ANNET?


* Når begynte det å handle om å følge en MAL??


* Når ble det attraktivt å KONKURRERE om hvordan det ser ut hjemme hos oss?
For meg er det i alle fall like unaturlig å skulle konkurrere i interiør som å konkurrere i kunstmaling eller klessmak.


* Og speedstyling? høh?! Sikkert en attraktiv kunnskap for de som jobber profesjonelt, men interiørbloggere? Der falt jeg visst helt av.

Jeg tror at NIB (nettstedet norske interiørblogger) dessverre ikke har bidratt positivt til denne utviklinga. Litt urettferdig "beskyldning", kanskje?
For noen år siden gjorde de et skifte fra å være en formidlingskanal der de samlet lenker til norske interiørblogger, slik som for eks. svenske Fabriken fortsatt gjør. De gjør jo fortsatt det, men endret til å bli synlige avsendere med egne budskap. I det ligger faren for å påvirke mer enn godt er. Og det er det jeg føler dessverre har skjedd. 


Misforstå meg rett. Jeg skjønner godt at de har kost seg med å utvikle nib til en "stemme", et sted der kåringer foregår, der fagdommere evaluerer og der reklamekroner genereres. Og Nib har igjen blitt springbrettet til nye prosjekter og produkter for ildsjelene bak. Kan man klandre dem? Mulighetene lå jo der. 


Men ingen andre hadde den posisjonen de hadde og har. Og dessverre har dette meget mulig gjort at Nib har blitt styrende for mange interiørbloggere. Deres aktede stemme tror jeg uheldigvis har fått en stor påvirkning på What's hot and what's not i norsk interiørbloggverden. 
Jentene i Nib virker både flinke, engasjerte og hyggelige, så nå føler jeg egentlig at jeg er urettferdig. Slike negative bieffekter er vel ikke akkurat mulig å forutse.  

Og kan man egentlig kreve at Nib skal ta noe "moralsk, nasjonalt ansvar" for utviklingen av norske interiørbloggverden? :) - Selvfølgelig ikke! Og skal det være Nib's ansvar å endre på dette nå da? Nei, det kan det da ikke være. Det må vi gjøre selv! Enkeltleseren, enkeltbloggeren. Det er på sin plass å minne om at: hver person får ta sine egne valg, og hvordan de bruker den kommunikasjonskanalen en interiørblogg er. Hvordan de bruker den inspirasjonskilden bloggverden er. (Jeg hevder på INGEN måte at jeg gjør disse tingene noe bedre enn andre.) 

Hva gjelder for MEG da?
Slik har jeg alltid følt det: Min smak og mitt hjem er noe HELT personlig. Noen vil kanskje si at jeg gjemmer meg, men h
er er det tema i fokus, ikke avsender - helt bevisst! Men så har jeg altså har full respekt for de som velger det annerledes.

Jeg deltar stort sett aldri i konkurranser (for feig eller bare ikke et konkurransemenneske?), og bloggen er en blanding av inspirasjon jeg samler (som min digitale utklippsbok) og et og anna glimt fra hverdagen og hjemmet mitt. Det sistnevnte, ikke fordi jeg har noe stort eksponeringsbehov, men mer for å fordre meg selv til å stå for det jeg gjør. :) Ved å blande innhold på denne måten opplever jeg alltid bloggingen som lystbetont. Og 100 % mine egne valg. Utfra hva JEG ønsker å blogge om, ikke hva som ev. er populært, og får mange Likes eller kommentarer. 


Mitt hovedpoeng er dette:
Hvordan du innreder hjemmet ditt skal ikke være et ledd i en konkurranse. Det er det altfor personlig til. Det handler om å ta sine egne valg - valg som gjør at det blir hyggelig, praktisk og "helt deg" hjemme. Svaret på det finner du ikke på side 5 i et interiørblad. Ei heller ved å plukke med seg alt fra møbelannonsa hos Skeidar. Det handler om å blande. Om å finne sin egen balanse. Om å kjenne etter hva som er rett for deg. Det er viktig å minne seg selv på "oppi det hele". 

Jeg prøver med dette altså å se ting litt utenfra. Det håper jeg det er rom for. 

Jeg er ikke ute etter å henge ut noen. Eller kritisere noen enkelt bloggere. 
Noen bloggere har en interiørstylist i magen. Andre håper på en dag å bli profesjonell fotograf. Bloggen kan bidra til at det faktisk en gang blir virkelig. Og det er bra!

Men antallet interiørblogger ser ut til å vokse inn i himmelen, og ser dessverre ikke ut til å bli mer mangfoldig av den grunn. 

Kanskje vi må skru av nettverden litt oftere? Se litt mindre på hvordan de har det hos naboen? :) Kanskje den beste inspirasjonen er å finne i oss selv?
Jeg tror at flere må tørre og være originale og ekte.  

Håper det er rom for å lufte dette?
Mista jeg noen bloggvenner nå?! 
Eller blogglesere? 
Jeg håper ikke det!

klem fra Åpent^hus


(For noen er dette totalt uinteressant - skjønner det.)

21 kommentarer:

 1. HEI.
  Kan bare si meg enig i det du skriver. Da jeg startet å blogge var det for å bli inspirert og se forskjellige løsninger og uttrykk.

  Flott at du tar opp dette temaet, og du har absolutt ikke mistet meg som leser.

  Ha en fortsatt flotters kveld :)

  eline

  SvarSlett
 2. Heisann. Jeg skriver også om dette i dag, dog på en litt annen måte enn deg. Jeg er glad for NIB, og glad for konkurransene. Jeg slår allikevel et slag for egenarten. Det er bare å la være å lese noen av de såkalte trendbloggene, så finner du en hel verden av forskjellighet. Jeg blogger med fullt navn, og har "åpnet" mitt hjem inn til en viss grense. Velkommen inn. Hilsen Drude

  SvarSlett
 3. Flott innlegg!
  Selv har jeg ikke blogga i mer enn et par år,
  så har ikke fått med meg hele denne forandringa.
  Jeg blogger også for meg selv,
  men synes det er gøy å delta i konkurranser fordet.
  Jeg synes ikke alle blogger er like, men mange har likhetstrekk. Viser de samme tingene, men på sin måte. Men helt klart mest spennende med de som viser noe ikke alle har. Som her hos deg :)

  Fin ny uke til deg!
  - AC

  SvarSlett
 4. Hei! Modig av deg å ta opp dette og et viktig tema du tar opp her. Jeg blogget i en periode fra 2009- 2012. Jeg begynte å blogge nettopp av de grunnene du tar opp her. Men oppdaget allerede i 09 det du tar opp. Alt var veldig likt og lite inspirerende for meg. (titt innom så skjønner du hva jeg mener....). Måtte også søke meg utover landets bloggere for å finne inspirasjon som treffer meg. Ang. Nib støtter jeg kritikken din. De bloggvennene jeg fikk sendte ofte inn og deltok på konkuranser hos Nib, men til min gjentatte og store overrskelse fikk de aldri gjennomslag. Synes Nib har et smalt syn på interiør. Trist, for som du sier, blir det svært fattig og lite mangfold. Som du sier; så er jo dette absolutt ikke ment som at noen stiler er bedre enn andre. Bare at jeg savner et større mangfold :-)

  SvarSlett
 5. Nok et knallbra innlegg,NIB? Nei takk!

  SvarSlett
 6. Heilt enig med deg! bra skrevet :-)

  SvarSlett
 7. Du beskriver grunnen til at jeg liker bloggen din: integritet og mangfold.
  Takk for det, håper du fortsetter i samme spor:-)

  SvarSlett
 8. Hei

  Synes at debatten fortjener innspill. Interiør er som mye annet, trend er trend og vi er som flokkdyr som følger etter. Jeg har hatt mye nytte av NIB i forbindelse med husbygging. Nettsiden presenterer mye interiør på en slik måte at en finner den stilen en liker. Utfordringer og konkuranser på samme måte, og derav har jeg funnet mange blogger som jeg følger. Er enig om at NIB gjerne er noe ensartet i stil. Det handler gjerne om en selv innreder etter egen smak eller etter ren kopi. Jeg kategoriserer meg selv som skandinavisk design og elsker natur-stilen, men ikke alt innen den retning. Du har det som slagord Åpen blogg, design, ikke for hvordan det ser ut, men for følelsen det gir. Det er godt sagt og det bruker jeg som argument når forbruket på interiør er vel høyt. Godt du kjører debatt, det er et spennende fenomen som må tåle en diskusjon. Jeg forsetter uansett og følge deg, og igjen bloggen din har vært og er veldig inspirerende. Ingebjørg

  SvarSlett
 9. Jeg er ikke blant de som blogger selv, og ikke legger jeg igjen spor særlig ofte heller, men jeg leser fra tid til annen interiørblogger. Det du skriver har også jeg bitt meg merke i. Og vi er ikke de eneste. Også bloggen "Keisernes nye trær" er inne på en del av det samme i sitt nyttårsinnlegg. Etter kommentarene der inne å dømme har enda flere tenkt det samme.

  Et annet aspekt jeg har merket meg er at interiørbloggmiljøet er i overkant "kosemosete". Det er greit å være raus med hverandre, altså, men det er helt påtakelig hvor redd man er for å komme med konstruktive (eller semikritiske) ytringer innen akkurat denne sjangeren. Dette gjelder både bloggere og kommentarer. Når kritiske ytringer skrives, må man gjerne "bukke og skrape" og beklage før ytringen endelig kommer... Det er kanskje ikke vanskelig å forstå hvorfor: kritikk av interiør blir raskt veldig personlig, da det handler om den enkeltes smak, kreativitet og, vanskeligst kanskje, personlige økonomi - all den tid mange blogger til en stor grad handler om designergjenstander og nyanskaffelser av de til enhver tid gjendende motemerker. (Er det Hay, Broste og Kähler som er størst for tiden, mon tro?) I tillegg tror jeg de fleste interiørbloggere vil si at de har samme beveggrunn som deg for å blogge: de gjør det for sin egen del, og har sin egen stil ;) Vel, dette ble en lang kommentar, men jeg trengte visst å lufte noen tanker. Lykke til med videre blogging :) Håper mangfoldet tar seg opp i de norske interiørbloggene etterhvert. Hilsen JanneB

  SvarSlett
 10. Dette var befriende å lese! Jeg har falt av blogge-lasset litt, fordi vi holder på med en (tilsynelatende uendelig) ombygging, men nå som jeg igjen kikker rundt etter inspirasjon og motivasjon på slutten av byggeprosjektet vårt, har jeg lagt merke til at det er mye som er til forveksling likt. De norske interiørbladene og mange av bloggene (med noen svært hederlige unntak) viser jo veldig mye av det samme.

  Jeg begynte å blogge fordi jeg liker interiør (jeg er så å si flaske opp på 70- og 80-tallets BONYTT), jeg liker å skrive og fotografere, og det er alltid gøy å dele og få tilbakemeldinger. Jeg trenger å føle at jeg har noe litt eget å bidra med, og siden vi var så trangbodde, fant jeg liksom min nisje der. Nå som huset vokser har jeg vurdert å legge hele greia på is. Trangboddheten er et tilbakelagt stadium (synes vi - noen vil kanskje mene at 120 kvm er lite for en familie på fem), så hva har jeg å bidra med da? Selv om jeg gjerne lar meg inspirere av andre, liker jeg ikke så godt å følge trender - jeg vil ikke bo i et interiørblad, liksom...

  Innlegget ditt fikk meg til å reflektere både over hvordan jeg selv tenker når jeg skal flytte inn i huset mitt på nytt, og over hvor veien går videre for Seksti delt på fem. Kanskje har jeg fortsatt noe å bildra med – vi får se. Takk for det :)

  SvarSlett
 11. Hei på du!!

  En stund siden sist! Men dette innlegget var så bra at jeg måtte inn og kommentere... Veldig enig i det du skriver!!! Bloggen min er litt pausefisk for tiden...Skal jeg blogge må det være fordi jeg har noe jeg vil dele eller blir inspirert av... Ikke fordi jeg MÅ legge ut et innlegg hver dag,eller ha stadige giveaway og gavedryss for å oppnå flest mulig følgere... da slutter det og være grunnen til at jeg begynt å blogge: En kjekk fritidssyssel... All ære til dem som gjør det, dette er ikke ment som kritikk...

  Merker også endringen du skriver om de senere årene... Opplever også at det er blitt veldig mye fokus på merkevarer og designobjekt..Lenge leve materialismen altså, men alt med måte...
  Litt synd, for det er jo nettopp derfor jeg valgte å bli en del av dette fantastiske blogglandia: Så mange ulike stiler, inntrykk,ideer og tips som finnes her... Sier som flere overfor: JA til egenart og personlig stil!

  Så bra at du satt fokus på dette!!  Ønsker deg en flotters uke!!!

  SvarSlett
 12. Hei, og takk for en viktig tankevekker.

  Jeg er nok litt `avhengig` av interiørblogger;)
  Har brukt unnskyldningen at jeg trenger og ønsker inspirasjon til jobben og til eget hjem.
  Men det er viktig å stole på sin egen magefølelse. Det er jo da vi får personlig uttrykk!

  Jeg slutter nok ikke å følge med i bloggverden. Men skal stole mer på meg selv og det jeg gjør.

  Og så syns jeg dere som driver interiørblogger fortjener ros-det har vært mye kritikk i det siste. Men dere tør å svare, bli med på diskusjonen. Det er jo dere som skal bestemme hva deres blogg skal dreie seg om - vi andre får følge med eller la det være.

  Elin

  SvarSlett
 13. Hei!
  Det samme slo meg faktisk her om dagen på IG, da bilder fra flere jeg følger var til forveksling like. Det fikk meg til å tenke tanker som likner veldig på de du her har satt ord på. Helt enig med deg altså, vel talt! Kommer til å fortsette å lese bloggen din med glede :) (kanskje jeg til og med blir flinkere til å kommentere :)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 14. Hallaisen, bloggsøster! Du har i alle fall ikke mistet denne leseren etter dette innlegget :-) Så godt å høre at noen kan være konstruktivt og ærlig kritiske, på en så god og balansert måte som du er nå. Tror vi både trenger og tåler denne debatten i bloggmiljøet i Norge. Lenge leve kreativitet, lekenhet og mangfold i våre personlige uttrykk. Enig i at det er de mer originale og "annerledes" bloggene som tiltaler meg. Samtidig har vi jo alle et underliggende psykologisk behov for det å kjenne seg tilstrekkelig "lik" noen og "innenfor en attraktiv gruppe", om du skjønner hva jeg mener. Tror dette kan være noe av årsken til at vi velger å hoppe på trender og handle akkurat det alle andre har. Det gir oss på sett og vis en aksept og status innenfor en gruppe. Noe som jo igjen bevirker til god selvfølelse og opplevelse av å være noe. Selv tenker jeg imidlertid nokså likt som deg, - det er jo å våge å "følge sin egen indre stemme" som blir viktig, til tross for at det skulle innebære at en fremstår litt annerledes i smaken og stilen enn majoriteten av andre. Riktig god helg til deg! Og takk for at du delte dine tanker om dette. Det må vi tåle! Og være takknemlige for, tenker nå jeg! Hilsen fra Beate

  SvarSlett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 16. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 17. Så, så enig med deg om alt du skriver om i innlegget. For noen år siden skrev jeg en kommentar på NIB sin side om akkurat dette og fikk en sur kommentar fra de.

  Alle kopierer alle. Alle skal vise at de har penger ved å vise fram de 7-8 Eames DSR stoler de har i stuen eller 3-4 Tom Dixon lamper, osv. Mange som føler et kjøpepress som bare blir verre og verre med årene. Når skal det ta slutt ? Når skal det å eie ting og være materialist ta slutt ? Hvor mange puter fra Hay og vaser fra Kähler skal dere kjøpe ? Kjedelig, folkens!! Vis meg noe originalt, noe som 90 % av interiørbloggerne ikke har eller noe mer spennende. Bruk kreativiteten og fantasien når dere innreder. Lite attraktivt med bloggere som oppfører seg som sauer i en flokk.

  SvarSlett
 18. Hei.
  Nå skal jeg snart i gang med oppussing av hjem nummer tre på ti år og jeg er helt enig med deg! Da jeg pusset opp hjem nr to brukte jeg interiørblogger flittig og følte at jeg fikk masse inspirasjon og gode tips på veien. Nå er "alt" likt og jeg kjenner at det ikke gir samme gleden å surfe på bloggene lenger. Det er noen større, internasjonale blogger som fortsatt holder på variasjonen, ellers har jeg funnet en del hjelp på Pinterest. :) Det mest meningsløse jeg har sett må være "stilleben"-konkuransen på NIB.. Det blir helt fjernt, selv for en interiørjunkie som meg.
  Takk for gode råd om belysning forresten! Hilsen Siri

  SvarSlett
 19. Noe som er rart er at alle bloggerene plutselig enes så veldig om dette temaet - til og med dette kopierer dere fra hverandre! De fleste inreriørblogger (med "respekt for seg selv") har skrevet et lignende innlegg på bloggen sin nå i januar...

  SvarSlett
 20. Hei. Er ikke blogger, men har vært ivrig leser lenge. Men nå er eg lei. Fra å gi input og inspirasjon er det blitt en utstilling av de siste kjøp. Litt som fjortisenes blogger. Se hva jeg har kjøpt ". Har derfor sluttet å lese interiørblogger. Stå på, du har helt rett i dine refleksjoner. Fin uke til deg :)))

  SvarSlett
 21. takk til alle som deler sine syn.
  og til deg anonym som helt riktig påpeker at mange skriver om dette akkurat nå:
  så er vel det akkurat fordi mange føler det slik.
  Der er muligens mange med meg som har tenkt og følt på det lenge, og som tør å lufte det nå.
  jeg har skrevet om det flere ganger tidligere.
  som jeg skriver i innlegget mitt:
  dette er nok ikke så veldig interessant for mange. særlig ikke for de som ikke blogger selv. Men for de som er del av bloggverden, er dette noe de fleste føler på/ reflekterer over. Enten man vil det eller ei er man del av et fellsskap som har utviklet noen særtrekk som mange ikke kan være seg bekjent.

  Det er lenge siden jeg sluttet å lese NIB og sluttet med de store bloggrunder for å hente inspirasjon. Har faktisk ikke lest interiørblader på lenge heller. Og noen av interiørprogrammene på tv synes jeg rett og slett er fordummende.

  For meg er interiør og design personlig. Derfor innhold ikke avsender i fokus hos meg. Jeg vil ikke nøre opp under motehysteri og kjendisbloggere hos meg.
  og det følte jeg for å ha sagt.

  :)

  SvarSlett

Slik gjør du for å legge igjen en liten hilsen:

Hvis du ikke har Google/bloggkonto, og vil legge igjen en kommentar,
Velg "Profil" ... "Anonym" og skriv inn i tekstfeltet.
Du velger selv om du signerer med navn.

Takk for at du legger igjen et livstegn.
Sånt kommer det inspirasjon av til nye innlegg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...