tirsdag 20. november 2012

Funkis og tapeter / great wallpapers


Syns å huske at flere har bedt meg om å lage innlegg om tapeter. Jeg er på ingen måte ekspert på området, men her kommer noen bilder og tanker om temaet.

Funksjonalisme er navnet på en stilepoke man gjerne sier starter rundt 1920 og varte til nærmere 1975. Innenfor denne stiltradisjonen er det funksjonen som står i høysetet. Unødvendig pynt er borte. Dette er kanskje mest betegnende for arkitekturen og møbeldesignen.
Dekoren

"Funksjonalismen åpnet for å ta i bruk sterke og kontrasterende farger som framhevet detaljer og ga rommene særpreg og karakter. Ornamenter og dekor som ikke hadde en funksjon, var uakseptabelt. Mange syntes likevel dette var for strengt, og de fleste moderne hjem hadde derfor noe mer dekor og roligere farger. Rent funksjonalistiske interiører fantes nesten bare hos enkelte arkitekter og formgivere."
kilde Norsk folkemuseum. 

Bildecollagen over er fra engelske Missprint. Mønstrene fra funksjonalismen er henta frem og laga til tapeter av i dag. Kjennetegn er grafiske og organiske mønster, og mye avdempede fargenyanser. Det finner du igjen i tapeter fra Little Green også. (de to bildene under)
kildehenvisninger til tapetprøvene over finner du her.


I huset vi kjøpte, 
som ble bygd og innredet i 1966, var det flere rom med småblomstret tapet i avdempede fargetoner. (Tror nok de forrige huseierne var forholdsvis konservative i smaken.)
Der var nok mye å velge i, også den gang. Mønstrene kan jo godt være store og frodige også. I og med at fargene ofte var avdempede kan det fortsatt bli elegant og fint.

På veggene i spisestua i huset vårt var der norsk Biri-tapet. Det er skikkelig flott når den er velholdt, men hos oss hadde den mange skader, så den måtte gå. Biri-tapet har fått sin rennesanse (om det noen gang gikk av moten). Stråtapet kan lune ordentlig i et rom.

Bilde lånt fra Signe hjemmet blogg.


Frister det med en spenstig tapet, er det jo mer vanlig å nøye seg med en vegg, nå for tida. Det er helt klart mindre skummelt enn å fylle alle fire vegger. Da kan man kanskje tillate seg noen sprelske tapetvalg, siden de andre veggene kan være ensfargede? :)

De tre collagene under er fra Molo as. Kanskje ikke så lett å få noen formening av hvordan de kan oppleves på full vegg utfra disse små bildene. Så de som er interessert oppfordres til å gå inn på leverandørenes egne sider.Ikke så relevant eller interessant for alle dette temaet, regner jeg med. Men gøy å gjøre et lite dypdykk av og til. :)?

Jeg har forresten to spesielle tapet-kolleksjoner i denne gata som jeg liker ekstra godt,
men de tror jeg at jeg sparer til eget innlegg. (Lyst å se mer?)


I neste innlegg
"hva laver Rashid"? 

2 kommentarer:

 1. herlige frodige mønster
  elsker at de kombineres med diskrete farger.
  skal gå inn å sjekke lenkene nærmere
  takk for visninga

  FF

  SvarSlett

Slik gjør du for å legge igjen en liten hilsen:

Hvis du ikke har Google/bloggkonto, og vil legge igjen en kommentar,
Velg "Profil" ... "Anonym" og skriv inn i tekstfeltet.
Du velger selv om du signerer med navn.

Takk for at du legger igjen et livstegn.
Sånt kommer det inspirasjon av til nye innlegg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...