søndag 1. november 2009

Hvem var Børge Mogensen?Børge Mogensen (1914-1972) er navnet på en dansk designer som har satt sine spor i møbelhistorien. Han var en av dem som var med å spre og utvikle begrepet "Danish Design" til hele verden, sammen med kolleger som Arne Jacobsen og Hans Wegner.Mogensens enkle og funksjonelle design har vært etterspurt i store deler av verden i over et halvt århundre og er fortsatt ettertraktet. Mogensen var møbelsnekker, og gikk Kunsthåndtverkskolen samtidig med en annen av Åpent hus’ designer-favoritt: Hans J. Wegner.De to møbelskaperne hadde det til felles, at de i motsetning til sine kjente forgjengere begge kom fra små kår i provinsen, begge var møbelsnekkere, og begge var blant de første som kunne leve utelukkende av å tegne møbler. Seriemøbler til salg i møbelbutikker er nok Mogensens viktigste bidrag til møbelkunstens historie (for slikt var ikke vanlig tidligere), selv om han også tegnet inventar og møbler til større innredningsoppgaver og lagde en rekke utstillinger. Også innenfor boligtekstiler gjorde han en stor innsats ved sitt samarbeid med veversken Lis Ahlmann.Jeg skulle ønske at Åpent hus hadde plass til et skjønt lite sted for en Tremme sofa ...
.... og kanskje en stilig klassisk skinnsofa ved peisen?Mogensen hadde som mål å skape møbler av god kvalitet til lavest mulige pris, og prøvde å skape møbler som kunne leve opp til en gjennomsnittsfamilies praktiske behov.


 I grunntanke, materiale og form var møblene avpasset til hverandre, slik at de kunne stilles sammen i harmoniske helheter. Mogensen foretrakk materialene massivt tre, skinn og tekstil.  Møblene er ikke preget av estetiske abstraksjoner eller fabulerende former, men av praktiske behov.Børge Mogensens produksjon av hverdagsmøbler er så stor og bred, at den sies å ha fått betydning for alle deler av den danske befolkning.I morgen tenker jeg å dele en interessant blogg med dere.
Der kan vi kanskje lære noe, for eksempel om hvordan vi bør plassere stuemøbler i forhold til hverandre...?

4 kommentarer:

 1. Mye stilig fra Mogensen. Likser spesilet godt skinnstolen/ørelappstolen. Er så fin stram form på den. Sett på noen andre stoler fra han før. Er jo lov å drømme :)

  SvarSlett
 2. Mogensen er en av mine desiderte favoritter. Svigerforeldrehjemmet mitt er stappfullt av Mogensens møbler, blant annet sofaer, tremmesofaen, bord, spisestuestoler, den spanske stol og den høye to-seteren du har vist bilde av. Virkelig flotte ting, og det aller morsomste er at de er innkjøpt i Danmark på syttitallet - og tingene er like flotte i dag.

  SvarSlett
 3. Hei,hei!!!
  Tusen takk for det!
  Klem Mia :)

  SvarSlett
 4. Jag är i allafall enig! :-) Både med gröna krukväxter och mörka möbler. Vitt kan vara fint det! Men inte allt!! Ha en fin dag och vilket fint och informativt inlägg du har! Mina föräldrar ha många danskdesignade möbler hemma. Kram alexandra

  SvarSlett

Slik gjør du for å legge igjen en liten hilsen:

Hvis du ikke har Google/bloggkonto, og vil legge igjen en kommentar,
Velg "Profil" ... "Anonym" og skriv inn i tekstfeltet.
Du velger selv om du signerer med navn.

Takk for at du legger igjen et livstegn.
Sånt kommer det inspirasjon av til nye innlegg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...