mandag 6. februar 2017

Norsk designarv å ta vare på / Norwegian iconsHvorfor er Norge lillebror til både Sverige og Danmark når det kommer til designomdømme? Det snakkes om Skandinavisk design, ja. Men når det kommer ned til detaljene er det stort sett dansk og litt svensk design det handler om.

Men det er ikke slik at vi ikke har hatt dyktige og banebrytende designere her på berget. For på samme tid som svenskene hadde sine stilikoner, ble mye spennende utviklet og produsert også i Norge. Hvor ble de av, de spennende møblene og lampene?

Hvorfor har danskene greid å holde ting i produksjon og gjort produktene til allemannseie, mens våre potensielle klassikere gikk ut av produksjon og gikk i dekning i arkivene?

Og hvorfor har vi vært så "slappe" med å løfte frem igjen våre "gode gamle" midcentury modern designere nå i nyere tid? Det begynner kanskje å vokse en bevissthet - la det fortsette! Og la næringskreftene henge seg på! Vi har mye å være stolte av innen design!!

Ikke nok med det: Det utdannes og vokser frem stadig nye designerspirer også her til lands. Det var ikke bare i "gamle dager" at vi fikk til design. Men hvor blir de av? De fleste ser ut til å bli hyra inn av utenlandske selskaper. Jeg har vist flere eksempler her på bloggen på spennende norske designere, som nå designer for Hay, for Muuto og andre utenlandske designforetak. Og den norske designen gir vi da bort til utenlandske produsenter!

Hva med å sørge for gode vilkår for norske designere og norsk design i eget land. At det ikke skal trenges å gå globalt for å "lykkes". At ting ikke bare kan designes her, men også produseres her!! Ja!! Ikke sant?

Flere har prøvd å gjenopptak produksjon av designklassikerne. Men det kreves helt andre ting i dagens møbel/designmarked enn da klassikerne vokse frem. Det kreves andre markedsplaner og ny tankegang. Og hvordan hamler man opp med møbler produsert i lavkostland?

Her er min ønskeliste for norsk design:
1) vekstvilkår for norsk design og norske designere i norge
2) Norge fortsetter tendensen med å brande norsk design, og løfte frem helheten under en felles paraply
3) at det legges til rette for å få til møbelproduksjon i norge
4) at nordmenn generelt får økt bevissthet omkring norsk design, mer stolthet til tradisjonene våre og mer ønske om å ta det i bruk.

Artikkel om våre glemte norske designstjerner

Her er åpningsteksten til utstillingen Norwegian Icons i Japan - sier litt om hva andre syns om norsk design:

"Welcome to the opening of the Norwegian Icons exhibition. An exhibition that shows the Iconic Design made in Norway in the modern era 1940–1975. Curated by Fuglen and Blomqvist together. The exhibition reflects over the reasons why Norway has been in the shadows of Denmark, Sweden and Finland when one talks about the Scandinavian MidCentury internationally, and is created to show that there is no reason for not being given the same acknowledgment and rise the awareness of the Norwegian Design History both nationally and internationally."
   
Hør også Monocle: Engelsk podcast om norsk design

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Slik gjør du for å legge igjen en liten hilsen:

Hvis du ikke har Google/bloggkonto, og vil legge igjen en kommentar,
Velg "Profil" ... "Anonym" og skriv inn i tekstfeltet.
Du velger selv om du signerer med navn.

Takk for at du legger igjen et livstegn.
Sånt kommer det inspirasjon av til nye innlegg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...